Independer: Krap bij kas? Check wat je kunt besparen op je telefoonabonnement

Heb je last van een iets te lege bankrekening? Nooit een fijn gevoel als je bij de supermarkt wilt afrekenen en je voor de zoveelste keer geen saldo hebt. Of misschien heb je dat probleem nooit, maar heb je wel even genoeg gehad van de ‘maximaal lenen, maximaal leven’-mentaliteit. Dan is het slim om te kijken waar je snel geld kunt besparen. Wanneer heb je bijvoorbeeld voor het laatst naar je telefoonabonnement gekeken?

 Veel mensen zitten al rustig jaren bij dezelfde provider zonder in de tussentijd ook maar een keer te denken aan overstappen. Doodzonde, want je kunt er meestal flink op vooruitgaan als je al even niet bent geswitcht. We geven je daarom een paar tips om te gebruiken al ga je je mobiel abonnement vergelijken. Pak als eerst je huidige contract erbij. Is de contractduur verlopen? Mooi, want dan is het tijd om over te stappen.

 TIP: bij de meeste providers kun je 120 dagen voor het einde van je contractduur al op zoek naar een nieuwe.

Sim only of met nieuw toestel?

Aangezien je geld wilt besparen, is een sim only abonnement waarschijnlijk de logische keuze voor jou. Maar misschien heb je gemerkt dat je huidige telefoon constant vastloopt en elk moment uit elkaar kan vallen. Een telefoon abonnement (dus met een nieuw toestel) is dan eventueel een handige optie: je krijgt bij zo’n abonnement meestal korting op het toestel. Doet je huidige mobiel het nog prima? Dan kun je met een nieuw sim only abonnement vaak ook een mooie korting krijgen.

Weet je zeker dat het sim only wordt? Je kunt dan proberen te focussen op alleen sim only providers. Deze kleinere providers zijn meestal goedkoper dan grote providers als KPN, Vodafone en Tele2.

Let op de contractduur

Je merkt bij het vergelijken dat de ene aanbieding een langere contractduur heeft dan de andere. Vaak heb je de keuze tussen 1 jaar, 2 jaar en maandelijks opzegbare contracten. Dit is een belangrijke factor om rekening mee te houden, want: kortere contracten zijn over het algemeen duurder. Dit omdat je er minder lang aan vast zit en meer flexibiliteit hebt. Kies dus voor een tweejarig contract als je wilt besparen op je maandelijkse kosten.

Bescherm je telefoon tegen schade

Ben je niet de meest voorzichtige persoon als het op je telefoon aankomt? Geen zorgen; je zal niet de eerste student die zijn telefoon in een glas bier liet zwemmen, en ook zeker niet de laatste. Maar het is dan wel zo verstandig om bij het kiezen van een nieuw abonnement ook meteen te denken aan bescherming.

Een hoesje en een screen protector zijn sowieso een must, maar weet je wel of je verzekerd ben bij schade aan je telefoon? Suzan Samson, expert woonverzekeringen bij Independer, merkt dat hier nog wel eens verwarring over bestaat. “Valschade aan je telefoon wordt vergoed door je inboedelverzekering. Veel mensen vergeten alleen dat je voor zaken als waterschade of kortsluiting een aparte telefoonverzekering nodig hebt,” aldus Samson.

Denk hier dus wel aan voordat je een keuze maakt. Door deze beschermingen ga je er qua kosten nu direct misschien niet meer zo hard op vooruit als gehoopt. Aan de andere kant voorkom je wel flinke financiële tegenvallers in de toekomst. Al met al dus een goede vooruitgang.