Veel mensen noemen hun studententijd de allermooiste tijd van hun leven. En dat is niet toevallig. Je trekt er voor het eerst helemaal zelf op uit, je ontmoet ontzettend veel nieuwe mensen, je leert belangrijke levenslessen, maar vooral: de wereld ligt aan je voeten. Figuurlijk, maar ook zeker letterlijk. Studenten grijpen deze periode van vrijheid en flexibiliteit dan ook vaak aan om de wereld rond te reizen. Voor een paar maanden, of soms zelfs een heel jaar.
Wat er bij studenten nog iets minder goed in zit gebakken, is het denken aan volwassen zaken als verzekeringen; in dit geval de reisverzekering. Hierdoor gaan veel van hen onverzekerd op reis, en lopen ze zonder het te weten flinke financiële risico’s. Daarom bij deze een pleidooi voor waarom je absoluut wat aandacht aan moet geven als je gaat reizen. Zo stap jij straks zonder zorgen het vliegtuig, de trein of misschien zelfs de auto in (ga in dat laatste geval ook meteen je auto verzekeren, als je dat nog niet gedaan had).
Kortlopende of doorlopende reisverzekering
Met een reisverzekering bescherm je jezelf tegen schade die je oploopt tijdens het reizen. Je hebt altijd keuze tussen twee soorten: een kortlopende of een doorlopende reisverzekering.
- Kortlopende reisverzekering: dit is een tijdelijke verzekering die je voor een specifieke reis afsluit, waarbij je een vaste start- en einddatum opgeeft.
- Doorlopende reisverzekering: deze optie beschermt je het hele jaar door voor schade en heeft dan ook geen vaste einddatum. Vaak kun je na het eerste contractjaar opzeggen met een maand opzegtermijn.
Welke van de twee het beste bij jou past, hangt dus grotendeels af van de lengte van je reis. Heb je alleen nog een enkeltje Thailand geboekt en heb je nog geen idee wanneer je naar huis gaat? Dan is doorlopend sowieso de betere optie. Maar let op: ook als je voor slechts een maandje gaat, kan een doorlopende reisverzekering voordeliger zijn. Je bent dan namelijk meteen gedekt als je een half jaar later nog eens op vakantie gaat, zonder dat je in totale premiekosten duurder uit bent dan met een kortlopende reisverzekering.
Bijzondere of gevaarlijke sporten
Als je dan toch voor een poos in het buitenland bent, is dit voor veel reizigers ook de uitgelezen kans om een lokale sport te beoefenen. Je kunt gaan duiken in Australië, surfen in Azië, of skiën in Canada.
Zie jij dit misschien ook wel zitten? Denk dan voor je reis alvast na over je plan. Bij veel van dit soort sporten moet je bij de meeste reisverzekeraars namelijk een extra dekking gevaarlijke sporten afsluiten. Dit komt omdat het risico op schade bij sommige sporten veel hoger is. Dus welke sporten zijn gewoon standaard gedekt, en welke vallen er onder gevaarlijke sporten? Dat verschilt nogal per verzekeraar. Kijk dus goed hoe het met jouw sport zit terwijl je reisverzekeringen vergelijkt.
Wat heb je aan je zorgverzekering?
Over gevaarlijke sporten gesproken: je kunt jezelf natuurlijk zomaar een keer bezeren tijdens je reis. Of wie weet word je een keer goed ziek. Wie draait er dan op voor de zorgkosten? Gelukkig ben je met een Nederlandse zorgverzekering automatisch ook gedekt in het buitenland.
Tegelijkertijd zijn hier wel enkele beperkingen bij: medische zorg in het buitenland wordt bijvoorbeeld vaak niet gedekt als je hiermee kunt wachten totdat je terug bent. Daarnaast baseert de verzekeraar vergoedingen op het Nederlandse tarief. Als de behandeling in het land waar je verblijft meer kost dan in Nederland, draai je dus zelf voor het verschil op. Maar: een aanvullende zorgverzekering of je reisverzekering kan dit verschil ook dekken. Ga voor de zekerheid even na hoe het bij jouw verzekeraar zit.
Ga je een bijbaantje zoeken?
Zo’n reis kan flink in de papieren lopen. Zeker met het beperkte inkomen dat je als student hebt, is het daarom misschien wel slim om tijdens een deel van je reis een bijbaan te zoeken, in de lokale horeca bijvoorbeeld. Op die manier verdien je een deel van de kosten direct terug. Ben je dit ook van plan? Dan is het belangrijk om bij het kiezen van een reisverzekering de voorwaarden te checken. Veel verzekeraars bieden namelijk geen dekking meer als je tijdens de reis aan het werk bent. Let hier dus goed op.
Overige risico’s
Je weet inmiddels waar je zoal op moet letten om de juiste reisverzekering te kiezen. Nu kun je pas echt onbezorgd aan je avontuur beginnen! Toch? Nou, er zijn nog wel een aantal zaken die buiten de verzekering vallen om op te letten, voor je eigen gemoedsrust. Bijvoorbeeld: hoe zit het met de coronamaatregelen in de landen waar je heen gaat? In Nederland zijn we misschien niet zo beperkt meer, maar dit kan aan de andere kant van de wereld nog wel eens anders zijn. Check voor vertrek daarom altijd het overzicht met de officiële reisadviezen voor de huidige status.