Independer: Goed voorbereid op stap: deze anticonceptie vergoedt de zorgverzekering

Drie of vier keer per week uitgaan: voor sommige studenten lijkt het eerder de regel dan de uitzondering. Prima te doen ook, als je in de ochtend weinig verplichte colleges hebt. Maar met al dat gefeest en al die gezelligheid is het ook goed om voorbereid te zijn. Je weet immers maar nooit wie er tijdens zo’n avond op je pad komt.

Gelukkig zijn er veel manieren om jezelf tegen ongewenste gevolgen van een one night stand te behoeden. Wist je bijvoorbeeld al dat zorgverzekeraars anticonceptie vergoeding in bepaalde gevallen volledig op hun rekening nemen? Dat scheelt weer in je portemonnee. Vaste lasten platform Independer legt uit welke mogelijkheden er allemaal zijn voor studenten. Ook voor de pechvogels waarbij het condoom niet helemaal zijn werk heeft gedaan.

Anticonceptie vergoeding tot 21 jaar

Voor mensen jonger dan 21 jaar valt anticonceptie binnen het basispakket van je zorgverzekering student. Het gaat om middelen als:

  • Anticonceptiepil, oftewel ‘de pil’;
  • Hormoonspiraal, ookwel bekend als ‘het spiraaltje’;
  • Anticonceptiepleister, deze plak je op je huid om hormonen af te geven;
  • Prikpil, een prik met hormonen die je elke drie maanden inneemt;
  • Koperspiraal; een hormoonvrije spiraal die in de baarmoeder wordt geplaatst;
  • NuvaRing; een ring die in de vagina wordt ingebracht en hormonen afgeeft.

Daarnaast kunnen bijvoorbeeld condooms en de morning after pill natuurlijk ook effectief zijn bij een eenmalige date na het uitgaan. Deze worden alleen niet vergoed vanuit de verzekering.

Denk aan je eigen risico

Hoewel bovenstaande anticonceptie in het basispakket zit, is het belangrijk om stil te staan bij het eigen risico en de eigen bijdrage. Deze anticonceptie gaat namelijk wel ten koste van je eigen risico. Dit betekent dat de kosten pas worden vergoed wanneer je het bedrag van je eigen risico bereikt hebt.

Het verplichte eigen risico 2022 is €385, maar wellicht heb je dit bedrag verhoogd met het vrijwillige eigen risico. Mensen jonger dan 18 jaar betalen nog geen eigen risico; als jonge student profiteer je dus eventueel al meteen van deze voorbehoedsmiddelen uit het basispakket.

Aanvullende verzekering

Vanaf je 21ste valt anticonceptie niet meer binnen het basispakket van je zorgverzekering. Stel dat je inmiddels al een paar jaar student bent en net 21 bent geworden. Dan kun je nog wel een aanvullende verzekering voor anticonceptie overwegen wanneer je je zorgverzekering 2023 gaat regelen. 

Houd er daarbij wel rekening mee dat sommige verzekeraars niet alle vormen van anticonceptie vergoeden. Sowieso is het slim om eerst goed in te schatten of de kosten van de anticonceptie wel echt lager zullen zijn dan het geld dat je aan premie betaalt voor de aanvullende verzekering.

Zit een abortusbehandeling in het basispakket?

Of je nu met of zonder anticonceptie seks hebt gehad laatst: in beide gevallen bestaat nog een kans om zwanger te worden. Geen enkel voorbehoedsmiddel is immers voor de volledige 100% effectief. Ben je niet ongesteld geworden en wil je een mogelijke zwangerschap afbreken? Dan kun je kiezen voor abortus.

Een abortusbehandeling wordt altijd vergoed door je basisverzekering. Wel is er een belangrijk verschil in kosten tussen een ziekenhuisbehandeling of een behandeling bij een speciale abortuskliniek. In het eerste geval betaal je namelijk eigen risico, bij de tweede niet.

Vergoeding SOA-test 

Voorkomen is makkelijker dan genezen. Vandaar ook alle tips die we hierboven geven. En toch is er dan nog altijd een zeer klein risico dat er iets langs glipt. Als dit gebeurt, kun je maar beter weten waar je aan toe bent. Zo kun je een hoop verspilde tijd en energie besparen.

Voor SOA’s kun je je laten testen bij de GGD of de huisarts. Bij de GGD is een test gratis voor mensen onder de 25 jaar, bij de huisarts betaal je de test meestal zelf. Hoeveel dit kost hangt af van je klachten en de testen die je daarbij moet doen, maar gemiddeld komt het uit op zo’n €150. Maar stel dat je je alleen laat testen omdat een bedpartner van vorige maand je appt met het nieuws chlamydia te hebben, dan hoef je natuurlijk maar één test te doen en kost dit eerder zo’n €40. Waarschijnlijk weet de arts wel welke tests jij nodig hebt nadat die je enkele vragen heeft gesteld.