Waar een groot deel van het bedrijfsleven momenteel hard geraakt wordt door het coronavirus, is de wereldwijde cocaïnehandel booming. Cocaïnebazen weten zich razendsnel aan de corona-omstandigheden aan te passen. Dit blijkt uit berichtgeving over grote drugsvondsten de afgelopen weken, onder andere in Rotterdam (Het Parool, 2020).
Door: Julie le Sage
De coronacrisis zorgt er allereerst voor dat Zuid-Amerikaanse landen, de bronlanden van cocaïne, wel degelijk getroffen worden. Zo maakt de lockdown in Peru, het land waar normaliter ruim twintig procent van de wereldwijde cocaïne vandaan komt, dat het transport vanuit cocaïneplantages geblokkeerd raakt en de handel momenteel zo goed als stil ligt. In Bolivia daarentegen, profiteren cocaïneproducenten juist van de omstandigheden (Anesi et al., 2020; de Waal, 2020). Het land produceert ongeveer tien procent van de wereldwijde cocaïne en wegens de gebrekkige controles tijdens de crisis zal de productie hier de komende tijd naar verwachting rap toenemen. Ook Colombia, het land wat aan zeventig procent van de wereldwijde vraag naar cocaïne voldoet, wordt geraakt door quarantainemaatregelen. Enerzijds maken de ingevoerde blokkades sinds eind maart dat cocaplantages hier makkelijker grijpbaar zijn voor politie, omdat men vanuit huis niet in staat is op de plantages te verbouwen en deze te beschermen. Anderzijds teren de Colombiaanse drugsbazen op de stash die zij al voor de corona-uitbraak hadden klaarliggen en weten zij deze nog steeds te exporteren (Anesi et al., 2020).
Ondanks blokkades in de transport- en handelsmogelijkheden van cocaïne, zitten drugsbazen dus niet stil. Het transport van cocaïne wordt inmiddels grotendeels via nieuwe wegen georganiseerd. Waar cocaïne voorheen via speed-, vissers- en onderzeeboten werd gesmokkeld, wanen smokkelaars zich nu met behulp van inheemse stammen door de jungles in Zuid-Amerika. Eenmaal de havens bereikt, kan de weg naar Europa beginnen (Anesi et al., 2020).
Dit blijft niet onopgemerkt in de Rotterdamse haven, een belangrijk eindstation van de cocaïne uit Zuid-Amerika. In Rotterdam werden de afgelopen weken opmerkelijk grote drugsvondsten gedaan (Het Parool, 2020). De Rotterdamse politiechef Fred Westerbeke stelt dat de haven een hogere smokkelfrequentie kent dan voorheen, waaruit blijkt dat drugscriminelen een snel aanpassingsvermogen hebben. Daarnaast heeft een groot deel van de drugshandel zich verplaatst naar het dark web (Anesi et al., 2020). Deze staat inmiddels bekend om haar speciale ‘quarantaine-deals’ en vormt voor drugsconsumenten een uitkomst in slechte tijden, een ondergrondse uitkomst die controles kan omzeilen.
Al met al blijkt dat de cocaïnewereld in tijden van crisis haar tactiek en aanpassingsvermogen laat zien. Door de enorme drugs- en geldhoeveelheid waarover drugsorganisaties in Zuid-Amerika beschikken, zijn zij in staat hun methoden bij te sturen. Corona maakt mensen creatief, zo ook de drugsbazen.
Luistertip!
Podcast ‘Achter het verhaal’ S1E46 ‘Internationale drugshandel floreert ondanks lockdowns’
Literatuur:
Anesi, C., Rubino, G., Jaccard, N., Baquero, A., Rodrígues, L.S. & Belford, A. (2020, 20 mei). What lockdown? World’s Cocaine Traffickers Sniff at Movement Restrictions. Geraadpleegd van https://www.occrp.org/en/coronavirus/what-lockdown-worlds-cocaine- traffickers-sniff-at-movement-restrictions
De Waal, M. (2020, 8 mei). In Zuid-Amerika stapelt de cocaïne zich op nu het virus ook de drugssmokkel ontregelt. Geraadpleegd van https://www.nrc.nl/nieuws/2020/05/08/in-zuid-amerika-stapelt-de-cocaine-zich-op-nu-het-virus-ook-de-drugssmokkel-ontregelt-a3999139
Het Parool. (2020, 20 mei). Douane onderschept 550 kilo cocaïne in Rotterdamse haven. Geraadpleegd van https://www.parool.nl/nederland/douane-onderschept-550-kilo- cocaine-in-rotterdamse-haven~b76ec251/