Arrestatie in de cel

Anouar T., de neef van Ridouan T. zit vast op verdenking van betrokkenheid bij de moord op advocaat Derk Wiersum eerder dit jaar. Anouar T. zou volgens het OM gestolen auto’s hebben geleverd aan de uitvoerders van de moord (Tieleman, 2020). Vorige week is hij opnieuw aangehouden, in zijn cel. Hij zou betrokken zijn geweest bij een moordpoging in Utrecht vorig jaar oktober.  

Door: Madelief Zaal

De rechtszaak van de moord op Derk Wiersum loopt nog steeds en begin maart werd duidelijk wat de rol van Anouar T. hierin was. Hoewel zijn neef volgens de recherche opdracht gaf voor de moord, was het Anouar T. die de auto’s met valse kentekens regelde voor de uitvoering van de moord en voor eerdere verkenningstochten in de wijk van advocaat Wiersum (Baneke, 2020). De advocaten van Anouar T. zeggen dat hun cliënt zich in het criminele circuit beweegt en dat hij misschien de huurder was van de loods waar de auto’s waren gestald, maar dat betekent volgens hen niet dat hij ook daadwerkelijk bij de moord op Wiersum is betrokken (Baneke, 2020). 

Anouar T. zit twee maanden na de rechtszaak nog steeds vast en is vorige week in zijn cel aangehouden op verdenking van een poging tot moord. Het gaat om een 28-jarige man die op 30 oktober 2019 in elkaar werd geslagen met een sloophamer in Utrecht. De man liep nietsvermoedend over straat toen  drie mannen uit een busje stapten en op hem in begonnen te slaan. Na een tijdje stapten de mannen, die bivakmutsen droegen, weer in het busje en reden weg. De man werd voor dood achtergelaten en is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. De man heeft de aanslag uiteindelijk wel overleefd (Tieleman, 2020). 

Twee andere Utrechters, Ousamma B. en Jesse S. zijn ook aangehouden in deze zaak. Bovendien worden zij er naast de verdenking van poging tot moord van verdacht deel uit te maken van een criminele organisatie die onder leiding van Anouar T. auto’s steelt en doorverkoopt om liquidaties te faciliteren (Redactie, 2020). Het slachtoffer van de moordpoging zou volgens bronnen tot dezelfde criminele organisatie behoren. Hij wilde echter niet meewerken aan het proces dat nu loopt tegen Anouar T., Ousamma B. en Jesse S (Redactie, 2020). 

Op woensdag 13 mei gaat de rechtszaak verder tegen de verdachten voor betrokkenheid bij de moord op Derk Wiersum (Tieleman, 2020). Waarschijnlijk zal er snel een tweede proces worden gestart voor de moordpoging in Utrecht, maar voor nu wordt de achtergrond van dit nieuwe zware feit nog grondig onderzocht. 

 

Literatuur: 

Redactie RTL Nieuws (5 mei, 2020). Anouar T. in cel aangehouden voor moordpoging. RTL Nieuws.Verkregen via https://rtlnieuws.nl

Tieleman, Y. (5 mei, 2020). Anouar Taghi verdacht van nieuwe poging tot moord. Algemeen Dagblad. Verkregen via https://ad.nl

Baneke, I. (4 maart, 2020). OM: Anouar T. leverde auto’s voor de moord op Derk advocaat Wiersum. Trouw. Verkregen via https://trouw.nl