Van Gogh gestolen bij museuminbraak

Afgelopen week is in de nacht van zondag 29 op maandag 30 maart ingebroken bij het Singer Laren museum in Laren (Singer Laren, 2020a; Singer Laren, 2020b). Later in de middag bleek dat de inbrekers een schilderij van Vincent van Gogh hadden meegenomen. Rond kwart over drie zijn de inbrekers het museum binnengedrongen door de glazen voordeur te forceren. 

Door: Thijs van der Sluijs

Het gaat om het schilderij Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar, geschilderd in 1884. De directeur van het museum wil zich niet uitlaten over de waarde van het schilderij, maar recentelijk is een ander schilderij van Van Gogh uit deze periode verkocht voor ergens tussen de twaalf- en vijftienmiljoen euro (Leeuwen & Raatgever, 2020). 

Met een dergelijke waarde is het schilderij kostbaar, maar wel onverkoopbaar. Kunstdetective Arthur Brand vermoedt echter dat het schilderij op een andere manier gebruikt zal worden door criminelen, namelijk als onderhandelingsmateriaal (Leeuwen & Raatgever, 2020). Dergelijke kostbare werken kunnen als ‘crimineel wisselgeld’ gebruikt worden om bijvoorbeeld een lagere straf te vragen in ruil voor het schilderij, maar ook om losgeld te eisen bij musea (Kruijt, 2020). Het schilderij kan ook als zodanig worden verhandeld door criminelen onderling. 

Het schilderij was geen eigendom van het museum. Zij hadden het schilderij in bruikleen van het Groninger Museum voor de expositie Spiegel van de ziel – Toorop tot Mondriaan. De museumdirecteur van het Groninger museum laat echter weten dat het vertrouwen in de musea onderling niet geschaad is door de diefstal en dat ze in de toekomst blijven samenwerken (Singer Laren, 2020b). 

De politie heeft ondertussen meerdere tips ontvangen over de kunstroof en is met een team van forensische onderzoekers, tactische rechercheurs en kunstroofexperts aan het werk om het schilderij terug te vinden (“Meerdere tips”, 2020). Het schilderij is bovendien op de internationale lijst van gestolen kunstwerken van Interpol gezet (“Van Gogh”, 2020). 

Net zoals alle andere musea in Nederland is het Singer Laren museum gesloten door de coronacrisis. De kans dat het schilderij voor het eind van de crisis terug in het museum hangt is echter klein, gezien de laatste keer dat twee werken van Van Gogh werden gestolen, het veertien jaar duurde voordat ze weer terugkwamen bij het museum (Kruijt, 2017).

 

Literatuur:

Kruijt, M. (2020, 30 maart). Geleende Van Gogh gestolen uit museum Singer Laren. De Volkskrant. Verkregen  via www.volkskrant.nl

Leeuwen, M. van & Raatgever, S. (2020, 31 maart). Gestolen Van Gogh als onderpand criminelen. AD, p. 13.

Meerdere tips over diefstal schilderij Van Gogh (2020, 31 maart). AD. Verkregen via  www.ad.nl

Singer Laren (2020a, 30 maart). Diefstal schilderij Vincent van Gogh. Verkregen op 3 april 2020, via https://www.singerlaren.nl/nl/nieuws/460/diefstal_schilderij_vincent_van_gogh/

Singer Laren (2020b, 30 maart). Singer Laren persverklaring diefstal schilderij Vincent van Gogh [videobestand]. Verkregen via https://www.youtube.com/watch?v=ssguVU1hw6M

Van Gogh gestolen uit museum Singer Laren (2020, 30 maart). Het Parool. Verkregen via www.parool.nl