Drugsatleet de gevangenis in

Op donderdag 23 april hebben de Nederlandse atleet Roelf B. en zijn vriend Gert-Jan N. een strafvoorstel ontvangen van respectievelijk acht en tien jaar, plus een inreisverbod (Schildkamp, 2020b; “Drugsatleet Roelf”, 2020). Ze zijn vorig jaar in augustus opgepakt voor drugshandel op het Sziget-festival in Hongarije. Sindsdien zitten ze daar in voorarrest.

Door: Thijs van der Sluijs

Met dit strafvoorstel zouden ze dan nog redelijk goed wegkomen. De wetten van Hongarije omtrent drugs gelden namelijk als één van de strengste van Europa (Hellinga, 2019). De maximale straf die door hun zerotolerancebeleid op drugshandel staat, is levenslang. Het gebeurt vaker dat Nederlanders in Hongarije worden gearresteerd voor het bij zich hebben of verhandelen van drugs. De jongeren nemen doorgaans de risico’s niet serieus genoeg, waardoor ze met enige regelmaat een jaar in een Hongaarse cel moeten doorbrengen wegens drugsbezit (Stoffelen, 2019). Het festival waarschuwt zelf ook dat de drugs thuis moeten worden gelaten en treden streng op, omdat ze graag hun vergunning willen behouden. Dit weerhield Roelf en Gert-Jan er echter niet van om vanuit hun tent een grote handel op te zetten. De jongens zijn gepakt met 6700 xtc-pillen, 128 gram marihuana en honderden voorgedraaide joints, waarvan de straatwaarde rond de drie ton van bedraagt (Schildkamp, 2020b).

Afgezien van de omvang van de drugsvangst kreeg deze zaak veel aandacht omdat het de tweede jonge Nederlandse atleet is die in het buitenland werd gearresteerd voor drugshandel. Twee maanden eerder werd Madiea G. gearresteerd in Duitsland met een auto vol drugs (Schildkamp, 2020a). Zij kreeg hiervoor achtenhalf jaar gevangenisstraf.

Dat zit er dus ook dik in voor de twee jongens in Hongarije. Als de twee Nederlanders ingaan op het strafvoorstel, komt er geen uitgebreid proces, maar een korte zitting waar de rechter controleert of alles goed is verlopen (“Drugsatleet Roelf”, 2020). Als ze het voorstel afwijzen dan moet het proces alsnog gevoerd worden en hangt ze eventueel een hogere straf boven het hoofd.

 

Literatuurlijst:

Drugsatleet Roelf B. hangt jarenlange celstraf boven het hoofd (2020, 23 april). De Telegraaf. Verkregen via www.telegraaf.nl.

Hellinga, R. (2019, 12 augustus). Met het Hongaarse drugsbeleid valt niet te spotten, ook niet op Sziget. Trouw. Verkregen via www.trouw.nl.

Schildkamp, V. (2020b, 24 april). Acht jaar cel dreigt voor Roelf B. AD, p. 15.

Schildkamp, V. (2020a, 14 februari). ‘Drugsatleet’ Roelf B. weigert te vertellen waar de drie ton aan drugs vandaan komen. AD. Verkregen via www.ad.nl.

Stoffelen, A. (2019, 16 augustus). Gearresteerd op het Hongaarse Szigetfestival wegens drugs: hoe verging het eerdere Nederlandse verdachten? De Volkskrant. Verkregen via www.volkskrant.nl.