5G gebruikt als ‘biowapen’

Zaterdag 18 april was het weer zover, er werden twee zendmasten in de brand gestoken. Dit keer vonden de branden plaats in Amsterdam-West, maar er zijn de laatste weken al zeker zeventien andere incidenten geweest waarbij zendmasten het doelwit waren van de branden (NOS, 2020). 

Door: Madelief Zaal 

De aangestoken branden rondom zendmasten vinden in het hele land plaats en kunnen heftige gevolgen hebben. In het ergste geval is  tijdelijk geen telefonisch bereik meer in een gebied van vijf kilometer rondom de zendmast. Dit betekent dus ook dat het noodnummer 112 mogelijk niet meer gebeld kan worden (NOS, 2020). Gelukkig zijn er nog geen ongelukken gebeurd als gevolg van het uitvallen van de zendmasten. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid noemde het in de brand steken van de masten “een zorgelijke ontwikkeling”. Premier Rutte reageerde op de sabotage van de zendmasten. Hij vertelde in een persconferentie dat het “levensgevaarlijk is, zeker in tijden waarin er al zo’n grote druk ligt op onze zorgverleners”. Bovendien herhaalde hij meerdere keren dat het van enorm groot belang was om hiermee te stoppen (NOS, 2020). 

De branden hebben vermoedelijk te maken met een opnieuw aangewakkerde angst voor de nieuwe generatie mobiel internet, het 5G-netwerk. Toen de brand bij een zendmast in Brabant werd geblust werd de tekst “Fuck 5G” op de meterkast van de mast gevonden (Wassens, 2020). Niet alleen in Nederland bestaat deze angst, maar ook in Groot-Brittannië en België. In deze landen werden ook al verschillende zendmasten in de brand gestoken (Redactie, 2020).   

Een Nederlandse Facebookgroep beweert dat er “grote veiligheidsrisico’s” aan het nieuwe mobiele internet kleven. Deze Facebookgroep groeide sinds eind maart met tienduizenden leden. De angst voor de introductie van 5G lijkt te worden aangewakkerd door de uitbraak van het coronavirus. Er wordt namelijk een verband met het coronavirus gesuggereerd. Het 5G netwerk zou dus schadelijk zijn en tijdens het coronavirus zou het netwerk wereldwijd worden geïnstalleerd. (Wassens, 2020). 

De laatste bewering is slechts een van de voorbeelden van een complottheorie die bestaat over het 5G-netwerk. 5G schijnt onderdeel te zijn van een biowapen, om de bevolking uit te dunnen. De elite, het koninklijkhuis, zou de bevolking manipuleren tijdens de coronacrisis met behulp van 5G. De complottheorieën gaan de hele wereld over, er komen reacties uit de Verenigde Staten en er wordt gewezen naar China, waar het virus uitbrak, maar waar tegelijkertijd werd geëxperimenteerd met 5G (Heck & Wassens, 2020). Het verband dat keer op keer wordt gelegd tussen het 5G netwerk en het coronavirus bereikt heel veel mensen en ondanks dat er geen enkele waarheid zit in de complottheorieën lijken deze toch de belangrijkste oorzaak te zijn voor de brandstichtingen (Heck & Wassens, 2020). 

 

Literatuur: 

NOS (2020, 18 april). Opnieuw brandstichting bij zendmasten, politie doet oproep aan tankstations. NOS. Verkregen via https://nos.nl

Redactie NOS (2020 19 april). Ook Belgische zendmast doelwit van brandstichting. Algemeen Dagblad.Verkregen via https://ad.nl

Wassens (2020, 13 april). Brand in zendmasten lijkt gevoed door complottheorieën. NRC. Verkregen via https://nrc.nl

Heck & R. Wassens (2020, 19 april). Nana ziet verband tussen 5G en coronavirus: ‘Ze willen het volk uitdunnen’. NRC. Verkregen via https://nrc.nl