Bedreigingen in de sport en meer specifiek het tennis is volgens de sporters dagelijkse kost. Wanneer er wordt verloren, krijgen spelers via sociale media bedreigingen dat ze wat wordt aangedaan omdat diegene veel geld heeft verloren door het wedden op die wedstrijd. Daarnaast komt het ook voor dat sporters wedstrijden expres verliezen als gevolg van bedreigingen of afpersing. Hoe gaat dit in zijn werk en wat wordt er tegen gedaan.
Door Joost Vergeer
Ongeveer twee weken terug was er in het nieuws dat de Nederlandse tennisster Richel Hogenkamp bedreigd was na het verliezen van een tweede-rondepartij. De bedreiging was volgens haar dusdanig ernstig dat ze een persconferentie belegde en erover vertelde. Ze gaf aan dat de bedreiging via sociale media was gestuurd. In haar geval betrof het geen anoniem account, maar ze gaf aan dat dit meestal wel het geval is. De aanleiding voor de bedreiging was waarschijnlijk het verliezen van een hoop geld wat op de verloren wedstrijd was ingezet. Ze gaf aan dat het bij haar en collega-tennisster regelmatig voorkwam dat er bedreigingen ontvangen werden via sociale media. Ze heeft de dreiging gemeld bij de WTA, de vrouwelijke tennisbond, omdat ze vindt dat dit soort personen er niet ongestraft mee weg mogen komen. In een eerdere zaak van een Nederlandse jeugdspeelster was er ook sprake van bedreigingen via sociale media naar aanleiding van verliezen in het gokcircuit. Het actieve gokcircuit rond sport en de enorme bedragen die daarin rondgaan is een groot probleem hierbij. Het straffen van deze personen blijkt in de praktijk echter heel lastig. Vaak worden de bedreigingen anoniem geplaatst en zijn dus lastig te herleiden naar de persoon die ze geplaatst hebben. Oplossingen voor dit probleem zijn niet eenvoudig. De gokmarkt en zeker de illegale gokmarkt is moeilijk te controleren voor instanties. Er kan door tennisbonden en instanties wel scherper gekeken worden naar sociale media rond spelers, maar door het anoniem plaatsen van berichten is het moeilijk om wat aan dit probleem te doen.
Het actieve gokcircuit rond sport en de enorme bedragen die daarin rondgaan is een groot probleem hierbij.
Matchfixing is een ander probleem. Hierbij spelen vaak problemen van een sporter zelf een rol. Matchfixing is het beïnvloeden van de uitkomsten van een wedstrijd zodat de onzekerheid over de uitkomsten wegvalt. Dit om er zelf beter van te worden of omdat anderen er beter van worden. Matchfixing kan gokgerelateerd zijn en niet-gokgerelateerd. Een goed voorbeeld is een salonremise in het voetbal. Twee teams spelen expres gelijk omdat ze dan allebei doorgaan in naar de volgende ronde. Ook een wielrenner die iemand van een ander team laat winnen, omdat hij dan een dik contract krijgt bij die ploeg is een vorm van niet-gokgerelateerde matchfixing. Gokgerelateerde matchfixing draait helemaal om geld. Een sporter kan inzetten op zijn eigen wedstrijd en door het beïnvloeden van de uitkomsten ervan veel geld verdienen. Een sporter kan ook door derden gedwongen worden om de uitkomst van de wedstrijd te manipuleren zodat zij er veel geld aan verdienen. Vaak worden door deze criminelen sporters uitgekozen die al problemen hebben en dus relatief makkelijk zijn af te persen. De sporter kan geldproblemen hebben, gokschulden hebben bij criminelen of banden met criminelen in zijn eigen omgeving. Sporters met dit soort problemen zijn makkelijk af te persen door te dreigen met het publiek maken van deze problemen of het dreigen met repercussies van het feit dat ze nog geld terug moeten betalen.
Enkele mogelijkheden om dit probleem aan te pakken zijn de sporters met problemen in de gaten houden en eventueel helpen met hun problemen aangezien zij het meest vatbaar zijn voor matchfixing. Op de gokmarkt weddenschappen verbieden waar relatief makkelijk gemanipuleerd kan worden. Bijvoorbeeld weddenschappen over wie het eerste punt maakt bij tenniswedstrijden verbieden. Ook het anoniem wedden op de gokmarkt verbieden, kan helpen, alleen heb je hier niks aan voor de illegale gokmarkt.
Het bedreigen van sporters is een veel voorkomend probleem dat lastig is aan te pakken. Online bedreigingen zijn vaak anoniem. Matchfixing is door instanties vaak moeilijk te bewijzen en daardoor lastig aan te pakken. Wel kan het helpen om sporters die problemen hebben beter in de gaten te houden door de sportbonden aangezien deze sporters het meest vatbaar zijn voor matchfixing.
Bronnen
http://nos.nl/video/2178536-hogenkamp-lijkt-wel-alsof-dreigementen-normaal-worden-gevonden.html
http://nos.nl/video/2176249-tenniswereld-machteloos-tegen-online-bedreigingen.html
Spapens, T., & Olfers, M. M. (2013). Matchfixing in Nederland. De aard en reikwijdte van het probleem, de risico’s en de aanpak. Universiteit van Tilburg/VU Amsterdam.