Terroriserende Straathyena’s

De afgelopen maanden is Nederland geteisterd door de zogenaamde Straathyena’s. Straathyena’s zijn jongeren die dingen slopen, hier een video over maken en deze vervolgens op Instagram en/of YouTube plaatsen. Het filmen van vandalisme blijkt een nieuwe rage te zijn onder jongeren. De jongeren slaan onder andere autoruiten in met hamers, blazen dingen op en vallen vrouwen lastig. Hun Instagram-account is onlangs opgeheven, maar op Youtube plaatsen zij nog regelmatig filmpjes van hun criminele daden. Wie zijn deze straathyena’s? Wat bezielt hen? Kicken zij op de aandacht die ze krijgen op social media?

Door Simone van Dongen

Na menig artikel op internet te hebben gelezen, ben ik erachter gekomen dat de Straathyena’s een groep is bestaande uit vier jongeren. Het zijn jongens tussen de 16 en 21 jaar. Dagelijks kregen zij – toen hun account nog bestond – ongeveer dertig filmpjes toegestuurd. Vervolgens bepaalden zij dan zelf welke zij op hun Instagram-account plaatsten. Het account had ruim 100.000 (!) volgers. Volgens de beheerders van de pagina is de inhoud van de filmpjes niet hun verantwoordelijkheid. Zij geven aan dat zij enkel de video’s plaatsen die zij toegestuurd krijgen. Bovendien vinden ze dat zij niemand aanmoedigen om vandalisme te gaan plegen. Het vandalisme in de video’s wordt ook wel straatterreur genoemd.

Straathyena’s is niet het enige account waar jongeren hun video’s naartoe kunnen sturen om met hun vernielingen te pronken. Er bestaan veel andere accounts waarop dergelijke filmpjes te zien zijn. Zo bestond er een Instagram-account met de naam Strijders.0162. Op het account waren video’s te zien waarop de jongeren uit Geertruidenberg branden stichten, fietsen van bruggen gooien en ruiten inslaan. De politie heeft de jongeren naar aanleiding van de filmpjes kunnen oppakken en het account is opgeheven. De jongens waren slechts 14 tot 16 jaar oud.

Maar waarom doen jongeren dit? Voor de jongeren die in de filmpjes voorkomen lijkt niets te gek. Ze verzinnen de gekste dingen om maar aandacht te krijgen. De straathyena’s sporen onder hun video’s andere jongeren aan om net zulke video’s te maken. De beheerders van het account geven aan dat ze zo groot mogelijk willen worden en er veel geld mee willen verdienen. Zij vinden dat ze niets verkeerd doen door de foto’s en video’s te plaatsen. De beheerders geven bovendien aan dat vandalisme altijd al bestond en het altijd zo zou blijven, alleen nu is er een platform voor. Zij denken niet dat ze andere jongeren beïnvloeden om ook zulke filmpjes te gaan maken. De hyena’s laten door video’s te delen enkel aan de wereld zien wat er allemaal gebeurt.

“Voor de jongeren die  in de filmpjes voorkomen lijkt niets te gek.”

Het geweld dat verheerlijkt wordt via social media kan in verband worden gebracht met carnival of crime, een benadering van Mike Presdee. Zijn idee is dat criminaliteit en geweld plezier of aangenaam kunnen zijn en in de huidige samenleving begrepen kunnen worden als waardevol entertainment. Het breken van regels is een vorm van vreugde die normaal beschouwd worden als crimineel maar tijdens het plaatsen van de filmpjes tijdelijk getolereerd worden. Totdat Instagram het account verwijderde..

Vanuit de media en met name vanuit de politiek kwam er veel kritiek op de Straathyena’s. Er was een Kamermeerderheid voor maatregelen. Politieke partijen stellen dat het OM naar dit soort platforms moeten kijken. Ze vinden het schandalig dat het account al een tijd bestaat en vinden dat de hyena’s hard moeten worden aangepakt. Na enkele maanden van straatterreur is het aanpakken van het account Straathyena’s gelukt. Zoals al genoemd, is het account van de Straathyena’s inmiddels opgeheven, echter bestaat het YouTube-account nog. Maar er is nog meer werk aan de winkel, want er zijn nog talloze andere accounts waarop geweld wordt verheerlijkt. Voor deze jongens zal het vele geld verdienen er in ieder geval waarschijnlijk niet meer inzitten.

Bronnen

http://www.rtlnieuws.nl/editienl/laatste-videos-editienl/straathyenas-terroriseren-de-straat-op-instagram-verheerlijken-ze

https://www.rtvnh.nl/nieuws/187343/straathyenas-geliefd-en-gehaat-met-vandalisme-videos-wij-willen-zo-groot-mogelijk-worden-en-geld-verdienen

https://www.rtvnh.nl/nieuws/187318/tweede-kamer-is-woedend-om-vandalisme-videos-van-straathyenas

Boutellier, H. (2006). Fataal vitaal: De criminologie van een vloeibare samenleving. Justitiële Verkenningen, 5, 27-44.