‘Amerikaanse tandarts doodt leeuw, Cecil.’ Cecil, een Zuidwesterse Afrikaanse leeuw was een van de grootste attracties van het Hwange National Park in Zimbabwe, waar hij onder andere geobserveerd werd door de Universiteit van Oxford. Het leven van Cecil heeft alleen niet erg lang geduurd: na aar werd hij ‘voor de leuk’ uitgeschakeld door de Amerikaanse tandarts, Walter Palmer. Volgens bronnen werd Cecil uit het reservaat gelokt, waarna hij met een boog verwond werd. Maar liefst veertig uur later werd hij pas echt gedood door een geweer om vervolgens gevild en onthoofd te worden.
Door Isabel de Graaf
‘Trophy Hunting as a Sustainable Use of Wildlife Resources in Southern and Eastern Africa’. Het artikel van Baker geeft dezelfde argumenten als de hunters wat betekent dat er wel degelijk over nagedacht is. Gelukkig concludeert ze uiteindelijk dat het niet per se bevorderlijk is voor het ecosysteem omdat er aan te veel voorwaarden voldaan moet worden, maar dat weten de meeste hunters lijkbaar niet.
Ik vraag me af hoe mensen het oké kunnen vinden om een dier te doden en dan ook nog eens een bedreigde diersoort. Hoe komen zij tot de gedachte dat het goed is voor ‘het systeem’? En hoe kunnen zij zo gevoelloos zijn terwijl ze toch een adrenalinekick ondervinden? Het artikel van Eliason stelt dat er verschillende theorieën zijn: de neutralisatietheorie de differentiële associatietheorie en de theorie van Coleman over industrieel kapitalisme. Achtereenvolgens het neutraliseren van eigen acties, het aangeleerd krijgen van dit gedrag en niet weten dat dit niet hoort en de behoefte om succesvol te zijn (bijvoorbeeld financieel). Is het zo simpel? Zelf denk ik dat het een mix is van bovenstaande, samen met een gitzwarte persoonlijkheid.
Misschien dat het handig is om opnieuw te kijken naar wat de effecten zijn van trophy hunting, maarooral ook naar de oorzaken. Hopelijk is er dan een mogelijkheid om dit fenomeen te stoppen, voordat dit te laat is.
Bronnen:
Theroux, L. (2008). African Hunting Holiday [Documentaire].
Baker, J.E. (1997). Trophy Hunting as a Sustainable Use of Wildlife Resources in Southern and Eastern Africa. Journal of Sustainable Tourism (4), 306-321.
Eliason, S.L. (1999). The illegal taking of wildlife: Toward a theoretical understanding of poaching. Humans Dimensions of Wildlife (2), 27-39.