De Goede Doelen Commissie: samenwerken met kinderen, supersonische opbergsystemen en een ontmoeting met Erasmus

De Goede Doelen Commissie zet zich in samenwerking met stichting Move in voor scholieren uit groep zeven en acht. De leerlingen mogen aangeven wat zij graag zouden willen verbeteren in en rondom hun school. Samen proberen we de belangrijkste verbeterpunten in kaart te brengen en hier oplossingen voor te verzinnen.

Door Rowan Soumahu

DSCN0079Dit doen we door middel van de zogenoemde wijklessen. Hierin proberen we stap voor stap het doel te bereiken. Zo is er een wijkles geweest met als thema wijkverkenning. In kleine groepjes hebben ze ons rondgeleid en plekken op school laten zien waarvan zij vonden dat er verbetering mogelijk was. Ook wordt er een verbindende activiteit georganiseerd. Wij nemen een kijkje in de leeromgeving van de scholieren, maar wij nodigen hen ook uit om eens te kijken waar wij onderwijs volgen. Op deze manier leren zij ons ook wat beter kennen. Het huidige project betreft de aanpak van het gebrek aan ruimte aan de kapstokken. Samen met de leerlingen proberen wij hier een oplossing voor te bedenken en helpen wij bij het uitvoeren ervan.

 

 

Op woensdag 23 maart hebben we de leerlingen van de Vierambachtschool uitgenodigd op de campus om kennis te maken met onze leeromgeving. Om ze op een leuke manier wegwijs te maken, hebben we een fotospeurtocht bedacht. Op deze manier leerden ze bijvoorbeeld een beetje over Erasmus, maar ook hoe een onderwijsgroep werkt en hoe zo’n lokaal eruitziet.

We verzamelden bij de Foodcourt en hebben daar twee groepen gemaakt van elk vier leerlingen. Elke groep kreeg een map mee met foto’s van de campus, denk aan gebouwen of standbeelden. De opdracht was duidelijk: vind zoveel mogelijk locaties en beantwoord de vragen die erbij horen. Hiervoor hebben we ze ongeveer anderhalf uur gegeven, waarna we elkaar weer voor de aula zouden treffen

Daar gingen ze dan, vol enthousiasme op weg naar de eerste afbeelding. Dit was café In de Smitse met als vraag hoeveel biertjes de gemiddelde student drinkt. De scholieren waren zeer verbaasd te horen dat dit er gemiddeld 1044 per jaar zijn. Ook kwamen we langs de oude universiteitsbibliotheek, met als vraag waar dit gebouw voor gebruikt werd. De scholieren mochten op wat voor manier dan ook achter het antwoord komen. Om deze vraag te beantwoorden hebben ze, hoewel ze dit spannend vonden, langslopende mensen gevraagd hen te helpen. Verder hebben ze geleerd wie Erasmus was, foto’s gemaakt waarbij de scholieren met hun neus in de boeken zaten en van het uitzicht op de achttiende verdieping genoten. Daar hebben ze de Rotterdamse bezienswaardigheden gespot, vooral dit vonden ze interessant.

Uiteindelijk verzamelden we in de aula en hebben we uitvoerig de antwoorden besproken. De scholieren hadden de meeste vragen goed beantwoord. Om hun enthousiasme te belonen hebben we ze getrakteerd op Mars, Snickers en Skittles. Ook hebben we kort besproken wat de leerlingen van de middag vonden. Ze gaven aan het zeer leerzaam te vinden. Zo vonden ze het bijvoorbeeld vreemd dat er meerdere gebouwen waren en vonden ze het bijzonder dat een campus zo groot is. Ook het idee van onderwijsgroepen vonden ze leuk. Al met al was het een leuke, leerzame, geslaagde middag!

DSCN0077Op donderdag 31 maart vond de vierde wijkles plaats op de Vierambachtschool. Deze bijeenkomst stond in het teken van de door de leerlingen aangekaarte problemen op school. We hebben kort besproken wat we de vorige wijkles hebben gedaan: aandachtspunten aangekaart en eventuele oplossingen besproken. Ook hebben we het gehad over de verbindende activiteit die op woensdag 23 maart heeft plaatsgevonden op de campus. De scholieren waren zeer enthousiast over de fotospeurtocht en gaven aan veel geleerd te hebben.

Vervolgens hebben we de scholieren vier problemen voorgelegd, waaruit ze er één mochten kiezen die zij het belangrijkst vonden. Hier kwamen verschillende problemen naar voren die we besproken hebben. Er is besloten dat het probleem van de ballen die over de hekken in omliggende tuinen terecht komen, wordt aangepakt door de scholieren zelf, middels een brief naar de buren. Ook is er inmiddels geregeld dat er een aantal parkeerplekken verwijderd zijn en er ruimte voor fietsen in de plaats is gekomen.

Uit het gesprek met de scholieren kwam naar voren dat zij het vooral vervelend vonden dat er weinig ruimte is om de jassen en tassen op te hangen aan de kapstok, wat als gevolg heeft dat er vaak spullen op de grond vallen en vies worden. Vervolgens hebben we hen gevraagd naar eventuele oplossingen. Er kwam een stroom aan creatieve ideeën, uiteenlopend van extra kapstokken, tot kluisjes die opengingen met behulp van een iPad in combinatie met een vingerafdrukscan.  We hebben de leerlingen erop gewezen dat, hoewel er hele leuke ideeën kwamen, de oplossing op korte termijn uitvoerbaar moet zijn.

Afsluitend is er kort samengevat wat er gedurende de wijkles besproken en geconcludeerd is.  Met de ideeën van de leerlingen gaan we aan de slag tijdens de volgende vergadering. Wij willen graag een coole draai geven aan de zogenoemde “luizenzakken”. De leerlingen zagen in dat dit een goede oplossing zou zijn voor het gebrek aan ruimte voor de tassen en jassen, maar vinden het niet stoer om deze te gebruiken. Tijdens de volgende vergadering hopen we met een leuke oplossing te komen!