Steven Avery, (on)schuldig?

Men kon er niet omheen de afgelopen paar weken, “Making a Murderer “is hot and happening. Het verhaal van een inwoner van Manitowoc County, Wisconsin wordt gehoord over de hele wereld. Netflix heeft over een periode van maar liefst een decennium deze tiendelige documentaire-reeks geproduceerd en gefilmd. Sinds 18 december 2015 staan de afleveringen online en het heeft bizar veel stof doen opwaaien. De twee grote vragen die de kijker zich continu stelt zijn dan ook: “Hoe kan het zo ver komen in de Verenigde Staten?” en “Steven Avery is toch onschuldig?!”

making a murderer

Door Isabel de Graaf

Steven Avery is de hoofdpersoon in het absurde verhaal dat het rechtssysteem van Amerika in twijfel trekt. Het komt erop neer dat Steve in het verleden in het gevang is gekomen in 1985 en daar achttien jaar van zijn leven onschuldig heeft doorgebracht. Dankzij DNA-bewijs is de echte dader opgepakt en kwam Steve vrij. Althans, voor slechts twee jaren. Het standpunt van Steve is dat hij het niemand toewenst om onschuldig vast komen te zitten en dat hij het belangrijk vindt dat de échte dader achter slot en grendel komt. Mede daarom liet hij zijn zaak onderzoeken, om erachter te komen waardoor deze fouten gemaakt zijn.

Als kijker voel je het ongeloof van de familie Avery als Steven vastzit. Het is een working class familie die beschikt over een groot stuk land met daar hun autosloperij. Geld is er niet in overvloed, wat het lastig maakt om goede advocaten te vinden. Tijdens het kijken deel je dan ook de frustraties met Steve en zijn familie. Zeker op het moment dat hij (te?) snel als verdachte wordt aangemerkt in een veel gruwelijkere zaak, de zaak van Teresa Halbach. Dit vindt slechts twee jaar plaats na Steve’s invrijheidsstelling.

Hoe kon dit gebeuren?

Zeker toen Steve net vrijkwam was er ontzettend veel media-aandacht: want hoe kon een onschuldig persoon, achttien jaar doorbrengen in de gevangenis? Omdat het zo bizar was dat hij nu wel een misdrijf gepleegd zou hebben, was de pers niet weg te slaan. Making a Murderer maakt gretig gebruik van deze beelden, mede om aan te duiden hoe snel Steve als dé verdachte werd gezien. Het draait in de hele serie om dit feit: met minimale bewijzen wordt iemand aangewezen als een moordenaar. Zijn familie is ervan overtuigd dat Steve onschuldig is (net als hijzelf) en brengen dat vaak ten gehore in de intieme telefoongesprekken die te horen zijn in de serie.

Al met al hebben Laura Ricciardi en Moira Demos (de producenten) een fantastische serie neergezet. De kijker zit op het puntje van zijn of haar stoel en blijft zich verbazen terwijl de zaak vordert. Zeker als de verdediging oppert dat Steve geen eerlijk proces heeft gehad, valt je mond open van verbazing: “Hoe kon dit gebeuren?”

Het enige minpuntje is dat de producenten niet helemaal objectief zijn. Zij staan in voor Steve’s onschuld en willen niets anders horen. Na meerdere interviews is duidelijk geworden dat de serie bepaalde bewijzen volledig ‘vergeet’ te noemen, terwijl deze richting Steve’s schuld wijzen. Desondanks wordt er genoeg in deze tiendelige reeks aan het licht gebracht wat veel mensen doet geloven dat meneer Avery onschuldig is. Een echte aanrader met veel mooie beelden en gesprekken, waarna ieder zelf kan beslissen: Steven Avery, (on)schuldig?

Bronnen:

Killoran, E. (2015, 30 december). We spoke to ‘Making a Murderer’ prosecutor Ken Kratz!. Geraadpleegd op 15 januari 2016 van http://www.maxim.com/entertainment/making-a-murderer-prosecutor-ken-kratz-2015-12

Ricciardi, L. & Demos, M. (Regisseurs). (2015). Making a Murderder [Documentaire-reeks]. Manitowoc County, WI: Netflix.

Tucker, Ken. (2015, 18 december). ‘Making a Murderer’: Your Netflix Holiday Must-Watch. Geraadpleegd op 15 januari 2016, van https://www.yahoo.com/tv/making-a-murderer-netflix-steven-avery-142612139.html

Wonderen, S. van. (2016, 13 januari). Dit zijn de nieuwe topadvocaten van Steven Avery (Making a Murderer). Geraadpleegd op 14 januari 2016 van http://www.quotenet.nl/Nieuws/Dit-zijn-de-nieuwe-topadvocaten-van-Steven-Avery-Making-a-Murderer-172043