Overstappen van zorgverzekering in 2016? Gebruik de Independer-checklist

Je hebt nog drie weken om over te stappen van zorgverzekering. Dat is gemakkelijker dan je denkt en in veel gevallen levert het ook een mooie besparing op. Met de checklist van Independer is jouw zorgverzekering voor 2016 zo geregeld.

1) Basisverzekering of ook aanvullende verzekering?
Als eerste moet je bepalen of je naast de verplichte basisverzekering ook een aanvullende verzekering wilt. De basisverzekering van je zorgverzekering vergoedt de belangrijkste zorg. Bijvoorbeeld de huisarts, medicijnen, ambulancevervoer en operaties en verblijf in het ziekenhuis. Eventueel kun je nog een aanvullende verzekering afsluiten voor bijvoorbeeld de tandarts, fysiotherapie of medische hulp in het buitenland. Maar bekijk dan goed hoeveel extra premie dat je kost en hoeveel vergoeding je ervoor terugkrijgt. Want als jij alleen bij de tandarts komt voor controle of slechts een paar keer per jaar naar de fysiotherapeut gaat, is het voordeliger om dat zelf te betalen.

2) Welk type zorgpolis kies je?   
Voor je basisverzekering kun je kiezen uit een budgetpolis, naturapolis of restitutiepolis. Bij de eerste twee polissen bepaalt je zorgverzekeraar bij welke ziekenhuizen je alle kosten vergoed krijgt. Als je niet naar die ziekenhuizen gaat, betaal je ongeveer een kwart van de rekening zelf. Met een restitutiepolis heb je altijd volledig vrije zorgkeuze. Wel staat hier een hogere premie tegenover.

3) Wel of geen hoger eigen risico?
Door je eigen risico te verhogen, kun je tot wel 250 euro per jaar korting krijgen op je premie. Het is wel belangrijk dat je dit hogere bedrag achter de hand hebt voor als je toch onverwachts veel zorgkosten gaat maken, bijvoorbeeld door een ziekenhuisoperatie.

4) Betaal je de premie per maand of per jaar? 
Is het voor jou mogelijk de premie in een keer te betalen voor het hele jaar? Dan is dat bij de meeste zorgverzekeraars voordeliger dan twaalf keer een maandpremie.  Vaak levert dat een paar tientjes korting per jaar op.

5) Internetlabel of traditionele zorgverzekeraar?
Veel zorgverzekeraars hebben tegenwoordig een internetlabel. Bij zo’n zorgverzekering regel je alles online, maar betaal je wel een stuk minder premie.

Zorgverzekering 2016 afsluiten bij Independer en krijg gratis tandongevallen-verzekering

Independer helpt je graag bij het vergelijken en afsluiten van je zorgverzekering voor 2016. En wanneer je bij Independer je zorgverzekering afsluit, krijg je daar een gratis tandongevallen-verzekering bij. Hiermee ben je verzekerd voor tandartskosten na een ongeluk, bijvoorbeeld als je een voortand kwijtraakt na een val met je fiets. Want die kosten vergoedt je zorgverzekering normaal gesproken niet.

Meer informatie hierover vind je op de website van Independer.