Eigen volk eerst

De leus ‘Eigen volk eerst’ hoor je anno nu meerdere keren per week. Deze leus wordt vaak vergezeld met nieuwsberichten zoals ‘Huis in plaats X beklad’, ‘Spandoek boven snelweg X’, ‘Vluchtelingenopvang in plaats X beklad’. Ook op Facebook floreert deze leus op pagina’s zoals ‘Nederland mijn vaderland’, ‘PVV aanhangers’ en natuurlijk de pagina ‘Eigen volk eerst’.

Door Veerle Bonestroo

Waar komt deze leus eigenlijk vandaan? Vaak wordt er een associatie gemaakt met de NSB, maar dat is onterecht. In de jaren ’80 kreeg Nederland opeens te maken met een grote stroom asielzoekers. De extreemrechtse politicus Hans Janmaat was hier tegen en hij kwam met leuzen ‘Vol=vol’ en ‘Eigen volk eerst’. Wellicht overbodig om te zeggen, maar er is nu ook migratieproblematiek dankzij vele burgeroorlogen, voornamelijk in het Midden-Oosten. Het taalkundige gevolg is dat de pakkende leus ‘eigen volk eerst’ ook weer herintrede heeft gedaan.

Eigen volk eerst, het insinueert veel vind ik. Ik denk zelf dat de ‘Eigen volk eerst’- roepers het volgende bedoelen: er zijn veel problemen in Nederland, veel Nederlanders hebben het slecht, alle problemen van alle Nederlanders zouden eerst opgelost moeten worden, voordat wij buitenlanders kunnen helpen. Maar wie is dan dat eigen volk? Alle Nederlanders. Is dat iedereen die in Nederland geboren is, iedereen die een Nederlands paspoort heeft, of iedereen met een blanke huid en een Nederlandse achternaam?

Alle Nederlanders. Is dat iedereen die in Nederland geboren is, iedereen die een Nederlands paspoort heeft, of iedereen met een blanke huid en een Nederlandse achternaam?

Naast het ‘eigen volk’ vind ik het woord ‘eerst’ ook opmerkelijk. Alsof het ‘eigen volk’ niet wil dat asielzoekers of immigranten eerder gebruiken maken van de geboden voorzieningen. En wat voor een voorzieningen worden er geboden aan asielzoekers: slapen op veldbedden in sportzalen, of zelfs opvang in tenten (wat het geval is in Nijmegen), eten vanuit een gaarkeuken, na een tocht van twee weken eindelijk schoon ondergoed krijgen, minder dan 60 euro per week om van te eten, te drinken, te leven. Wil het eigen volk als eerste een veldbedje uit kunnen kiezen en ook vooraan kunnen staan bij de gaarkeuken?

Ik ben een Nederlander. Geboren in Nederland, ouders, grootouders en nog verder terug eveneens. Daarbij heb ik ook nog eens een bleek gezicht, blonde haren en een naam met weinig potentie buiten het Nederlandse taalgebied. Ik ben vast wel een gevalletje ‘eigen volk’. En blijkbaar is er een groep mensen die voor mij spreekt, dat ik voorrang wil in dit land. Maar ik weet niet of ik dan wel bij dit ‘eigen volk’ wil horen. Als mijn wijk gebombardeerd zou worden, mijn familieleden vermoord zouden worden, mijn toekomst in mijn vaderland niet meer zou bestaan, dan zou ik ook ergens op deze wereld naar toe willen waar het wel veilig is. Gelukkig geldt dit niet voor mij en heb ik het goed. Ik ben al bevoorrecht door simpelweg het feit dat ik in Nederland geboren ben. Ik ben al op de eerste plek geboren, mensen die op de tweede, derde, vierde of vijfde plek geboren zijn, mogen van mij ook eens op de eerste plek staan.

Bronnen:
http://www.parlement.com/id/vg09llncs2zz/j_g_h_hans_janmaat
https://infogr.am/vluchtelingen_deel_1