Echte Apple-fans of echt gestoord?

In China is het verkopen van je organen booming business. Deze week las ik een opvallend bericht in de Metro over twee Chinezen die via internet hun nieren probeerden te verkopen. De mannen genaamd Huang en Wu waren wanhopig, omdat ze geen geld hadden om de nieuwste iPhone te kopen. Op een online platform genaamd QQ hoorden de vrienden dat ze 10.000 tot 20.000 dollar konden verdienen met de verkoop van hun nieren. En al snel was het raak: de twee Apple-fans vonden een heuse verkoper. Echter, de verkoper wilde dat ze eerst in een ziekenhuis getest zouden worden om hun bloedtype en hun gezondheid te bepalen voordat hij hen een definitieve prijs zou bieden. Deze testen zouden pas veel later zijn en Huang begon zich te bedenken. Hij belde zelfs de politie. Zijn vriend Wu is hier zo van geschrokken, dat hij is vertrokken naar een onbekende plek. Sindsdien is er niets meer van hem vernomen.

Door Simone van Dongen

Regelmatig is er een dergelijk bericht in de media over illegale orgaanhandel. Deze illegale handel komt vooral voor in China, maar ook in Zuid-Amerika, India, Pakistan en Egypte. De kopers komen veelal uit Noord-Amerika, Saoedi-Arabië en uit Europa. EU-burgers reizen dan naar andere landen om een orgaan te ontvangen. Illegale orgaanhandel vormt dus ook een probleem in Europa. Er heerst een schaarste aan organen en de wachtlijsten zijn lang. Voor burgers die een nier nodig hebben is illegale orgaanhandel dan de oplossing. Criminele organisaties zetten arme, kwetsbare mensen onder druk om hun toevlucht te nemen tot het verkopen van hun organen. Deze organisaties verkopen deze dan aan burgers die de organen nodig hebben en zij maken hier op deze manier veel winst mee.

In China was het tot 1 januari 2015 mogelijk om zonder toestemming organen te verwijderen en te transplanteren van geëxecuteerde gevangenen. Vanaf 1 januari is het transplanteren van organen alleen mogelijk als de gevangene zich vrijwillig meldt. Daarentegen is onvrijwillige orgaandonatie gewoon verboden in China, maar geëxecuteerden waren dus een uitzondering. Al jarenlang is het namelijk gebruikelijk om organen uit de lichamen van geëxecuteerden te halen. Er wordt zelfs beweerd dat het aantal executies opzettelijk hoger werd, vanwege de orgaanopbrengst. De Chinese regering gaf gek genoeg zelfs toestemming om de organen van de gedetineerden voor commerciële doeleinden te gebruiken. Gelukkig is deze regel nu afgeschaft.

In China was het tot 1 januari 2015 mogelijk om zonder toestemming organen te verwijderen en te transplanteren van geëxecuteerde gevangenen.

Het voorbeeld in China zette mij aan het denken. Hoe zou het zijn als mijn vrienden of familie hun nieren willen verkopen in ruil voor een nieuwe iPhone? Ik zou ze voor gek verklaren. Mijns inziens gaat je gezondheid bóven het geld dat je kunt verdienen met het verkopen van belangrijke organen. Bovendien is orgaanhandel hartstikke verboden. Ik vind deze Chinezen erg gestoorde Apple-fans en ben blij dat de mensenrechtenorganisaties ervoor strijden om de orgaanhandel te verminderen.

Bronnen: http://www.dailymail.co.uk/news/peoplesdaily/article-3236510/Desperate-Apple-fanatics-China-try-sell-KIDNEYS-order-pay-latest-iPhone-6s-scary-new-trend.html
http://www.metronieuws.nl/buitenland/2015/09/chinezen-verkopen-nier-in-ruil-voor-nieuwste-iphone
http://www.z24.nl/bijzaken/china-stopt-met-verkoop-organen-geexecuteerde-gevangenen-526117
http://www.faluninfo.nl/vervolging/orgaanhandel.html
http://www.elsevier.nl/Buitenland/nieuws/2015/1/China-stopt-met-omstreden-orgaanhandel-1674812W/