Welkom bij het NS Kampioenschap Hordelopen 2015!

Sinds afgelopen vrijdag 1 mei 2015 zijn de OV-poortjes op Rotterdam Centraal volledig gesloten. Alleen door in te checken met je OV-chipkaart kom je het station nog binnen. De aanleiding hiervoor is het aanhoudende probleem van geweld tegen NS-medewerkers. Om dit tegen te gaan moeten er maatregelen genomen worden en aangezien het meeste geweld gepleegd wordt door zwartrijders, lijkt dit dus een goede oplossing. RTV Rijnmond kwam echter met beelden van jongeren die als hordelopers soepel over de poortjes hupten en zo alsnog illegaal het station betraden. Oh oh oh wat een problemen…

Geweld tegen NS-medewerkers is wel echt een groot probleem waar niemand beter van wordt. In zowel 2013 als 2014 werden bijna 800 NS-medewerkers bespuugd, bedreigd en/of mishandeld. Dit blijkt uit cijfers die de Volkskrant naar buiten bracht in maart van dit jaar. Over 2015 zijn nog geen cijfers bekend, maar men verwacht dat het geweld zeker niet minder is geworden. Om dit fenomeen tegen te gaan moeten er maatregelen genomen worden en aangezien men er bij de NS van overtuigd is dat ‘agressie begint bij zwartrijden’, moeten die zwartrijders worden tegengehouden en aangepakt.

Het idee van de eeuw werd dus in het leven geroepen en daar waar men eerst nog Rotterdam Centraal als een doorgang naar de wijken langs het spoor kon gebruiken of als mini shoppingmall, moet er nu betaald worden om dit privéterrein te mogen betreden. Het klinkt op zich vrij logisch; zonder in te checken is het onmogelijk om in de trein te komen en wanneer men dus in de trein zit en is ingecheckt, zou er geen reden moeten zijn voor geweld. Er zitten echter nog een aantal gaten in dit plan, die dus door RTV Rijnmond aan het licht zijn gekomen. De poortjes zijn namelijk maar ongeveer een meter hoog en een beetje gemotiveerde mishandelaar springt daar natuurlijk makkelijk overheen! Blijkbaar is de boete van 90 euro(!) voor dit vreselijke misdrijf nog geen reden om maar netjes in te checken.

Het plan is om op 82 stations de poortjes volledig te sluiten en deze stations dus enkel toegankelijk te maken voor treinreizigers. Wanneer je je bedenkt dat Nederland zo’n 400 stations telt, is 82 misschien toch een beetje weinig om zwartrijders tegen te gaan. Het geweld tegen NS-medewerkers beperkt zich niet tot de grote steden en als je als zwartrijder bereid bent om geweld te gebruiken tegen zo’n NS-medewerker, lijk je mij niet de persoon die zich door een dicht poortje, op nog geen kwart van de stations, tegen laat houden.

Nou zijn er sinds vrijdag 1 mei al meer dan tien boetes uitgedeeld aan mensen die over de poortjes heen zijn gesprongen. Dit gebeurde voornamelijk op de eerste avond en die nacht, door jongeren na het uitgaan. Ik woon zelf in Den Haag en wanneer er een borrel is in Rotterdam neem ik elke keer weer de nachttrein om zo laat nog thuis te kunnen komen. Één deur van de trein is dan geopend en daar bij die deur staan meerdere controleurs om te checken of je bent ingecheckt. Zwartrijden is onmogelijk en ik gok dus dat eerder de aanwezigheid van de Burger King, die in het weekend tot 05:00 open is, de reden is geweest voor dit nachtelijke spring gedrag.

Ik kan mij goed voorstellen dat men na een avondje stappen, zonder met de trein te willen, zin heeft in een dubbele ‘Whopper’. Om deze te kunnen kopen moet er echter eerst €20,- op de OV-chipkaart staan om überhaubt in te kunnen checken. Wanneer de NS nou op de eerste avond na deze maatregel al voor bijna €1000,- aan boetes staat uit de delen aan deze personen, schiet het middel het doel toch echt ver voorbij.

Zoals Arno Bonte van GroenLinks al zegt: “Als deze poortjes de zwartrijders niet tegenhouden, kan je ze beter weghalen. Je houdt zo alleen de goedwillende Rotterdammer buiten de deur, die kunnen niet meer vrij door het station lopen.” De hele Nederlandse politiek heeft zich inmiddels over dit fenomeen gestort en zelfs de Tweede Kamer heeft een duidelijk standpunt en vraagt om hogere poortjes. Dat zou het inderdaad voor de springers veel lastiger moeten maken, maar ik zie het nog zo gebeuren dat men vervolgens gewoon een uitschuifbare polsstok in z’n jas gaat meenemen…

Thom Dijkhuizen