Studeren in het buitenland, it’ll be awesome!!

door: Mike Pieters

Op dit moment breng ik een semester door aan de University of Kent, via het Erasmus-uitwisselingsprogramma. Toegegeven, het was niet simpel om toestemming te krijgen om op uitwisseling te gaan, maar het is de moeite meer dan waard. Hieronder een korte beschrijving van waarom een uitwisseling juist voor criminologie-studenten zo belangrijk is.

Wat kan je nou eigenlijk, als criminologiestudent?

Zoals je tijdens een van de eerste colleges van de opleiding Criminologie ongetwijfeld te horen hebt gekregen, gebruiken criminologen een breed scala aan theorieën uit o.a. de Sociologie, Psychologie en de rechtswetenschap. Soms kan dit ertoe leiden dat je je als (aanstaand) criminoloog een beetje verdwaald voelt, want waar ben je nou echt goed in?!

Op dit moment volg ik in Kent een psychologie vak, twee informatica vakken en een vak uit de politicologie-opleiding. Het mooie is dat ik bij elk van deze vakken gebruik kan maken van de kennis die ik bij Criminologie heb opgedaan, en hiermee vaak op een net iets andere manier over problemen kan nadenken. Andersom geldt het trouwens evengoed: je krijgt heel veel nieuwe informatie om op criminologische problemen toe te passen. Hoewel we dat misschien niet altijd doorhebben, zijn wij dus inderdaad –zoals ons wel vaker verteld wordt– heel erg goed in het analyseren van problemen op een academisch niveau.

Bovendien is criminaliteit tegenwoordig een probleem waarbij landsgrenzen amper nog een rol lijken te spelen, dus dan is het ook wel handig om te weten wat de culturele verschillen zijn in het denken over dit fenomeen. Hier komt het tweede –en misschien wel meest belangrijke– aspect van een uitwisseling bij kijken: de explosie van sociale interacties.

En nu het leuke gedeelte..

Omdat buitenlandse universiteiten (N=1, maargoed) zich beseffen dat inkomende exchange-students waarschijnlijk niemand kennen wanneer zij aankomen, wordt er voor uitwisselingsstudenten heel veel georganiseerd. In de eerste paar weken heb ik ongeveer net zoveel mensen ‘leren kennen’ als in het hele eerste jaar Criminologie. Doordat je samen heel veel onderneemt, in een nieuwe cultuur terecht komt en hoogstwaarschijnlijk dicht bij elkaar woont, vorm je heel snel een hechte groep.

Omdat je zelf de universiteit kiest waar je op uitwisseling wilt gaan, kan je ook een universiteit kiezen in een land dat je sowieso al een keer goed wilde verkennen. In de afgelopen periode zijn mij heel veel dingen opgevallen die ik tijdens vakanties in Engeland nooit opgemerkt heb. Dat Engelsen dol zijn op in de rij staan wist je misschien al, maar een rij vormen 10 minuten voordat de bus überhaupt aankomt?! Daarnaast kan ik nu ook het beeld van het Engelse uitgaanspubliek (en dan vooral de vrouwelijke helft) bevestigen; de meisjes hebben ondanks de kou net genoeg kleding aan om te mogen poseren in winkels als Hunkemöller.

Een korte DIY-handleiding

Hoewel het misschien heel wat werk lijkt om je uitwisselling te organiseren, valt dat eigenlijk wel mee als je zorgt dat je overzicht houdt. Het belangrijkste, en misschien wel moeilijkste gedeelte is zorgen dat je toestemming krijgt van de universiteit (je wilt immers studievertraging voorkomen). De volgorde hier is: international office studie-adviseur (Mw. Dubbeldam heeft mij heel erg goed geholpen) examencommissie. Het geeft je ook veel meer vrijheid als je het voor elkaar krijgt om je minor al in B2 te doen, dan kan je je vakken en universiteit tijdens je uitwisseling vrij kiezen. (Je kan je in het tweede jaar gewoon voor je minor inschrijven).

Er komt natuurlijk meer bij kijken dan alleen het krijgen van officiële toestemming, bijvoorbeeld het kiezen van de universiteit waar je naartoe wilt, en de vakken die je gaat volgen. De enige tip die ik daarvoor kan geven is dat je er genoeg tijd voor moet nemen. Je hebt de keuze uit een enorme hoeveelheid universiteiten die allemaal hun eigen systeem hebben, en dit maakt het niet makkelijk om een keuze te maken. Breng in kaart welke vakken je kunt volgen, wat de kosten ongeveer zullen zijn en vergeet niet uit te zoeken hoe je een zo gaaf mogelijke tijd kan hebben, want de tijd vliegt als je op uitwisseling bent!

p.s. voor de B3- en masterstudenten, je kan altijd nog je scriptie niet inleveren, of je hele master in het buitenland doen. (Duitsland heeft bovendien net collegegeld volledig afgeschaft).